Att få barn att älska träning

Jag vill att mina barn ska träna. Jag vill att dom ska hoppa och skutta och längta efter att få åka iväg! Dels för att jag tillhör den delen av befolkningen som är övertygad om att träning är bra, men framför allt för att dom ska få uppleva den där känslan av att verkligen brinna för något. Jag skiter uppriktigt sagt i hur duktiga dom är så länge dom tycker att det är kul. Jag bryr mej heller inte om vilken form av träning dom hittar även om det självklart blir så att man introducerar sina egna intressen i första hand. Jag önskar att dom kommer att älska att träna precis som jag alltid gjort.

Jag funderar ofta över om vi – jag och pappan – tjatar för mycket om vikten av att röra på sig. Bara för att vi har ett så stort intresse behöver det ju inte vara ärftligt? Tänk om dom blir stressade över allt vi försöker få dom att prova, och tappar glädjen redan där? Och när dom hittar sin grej vill jag ju att dom ska få känna att dom inte måste vara bäst, att dom är lika välkomna oavsett… Det måste ju vara viktigare i 7-9 års åldern (som är aktuellt här) att träffa kompisarna, kämpa tillsammans, lära sig att ta hänsyn, hjälpa och visa varandra OCH att se att någon kanske är bättre, och få fundera över hur man ska bli lika bra.

Igår kom 9-åringen hem från sin karateträning – som han f ö älskar – och var så oerhört stolt att just HAN hade fått ta hand om en av dagens nybörjare. Han hade fått visa lite teknink och berätta hur det fungerar. Han kände sig så viktig! Samtidigt fick den nya direkt en träningskompis att fråga och prata med. Viktigt och utvecklande på ett annat sätt än rent träningsmässigt.

Just dom här diskussionerna har varit högaktuella hemma sista tiden och vi har fått förklara om och om igen att alla kan inte vara bäst, det är inte ens viktigt att vara bäst. Huvudsaken att man inte ger upp. Och för att bli bra på något, måste man träna. Oavsett vad det gäller.

Mitt i allt detta hittade jag dessa klockrena inlägg av Jonas Colting:

http://coltingblogg.com/2013/01/15/om-barn-och-elit/

http://coltingblogg.com/2013/01/17/barn-och-elit-del-2/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s